[ Pohřeb českých vysokých škol ]

Pohřeb českých vysokých škol

[ Pohřeb českých vysokých škol ]

Novinky Fotogalerie Články Ohlasy v médiích Odkazy O stránkách Ankety Chat


English


Nastavit jako startovací stránku!

Články

18. ledna 2004, 18:00

Týden neklidu - Tisková zpráva organizátorů protestního happeningu Pohřeb českých vysokých škol

Studenti a pedagogové, kteří se sešli 16. 12. 2003 v Uměleckém centru UP v Olomouci, přijali toto prohlášení:

1. Vyzýváme Českou konferenci rektorů, Radu vysokých škol, Vysokoškolský odborový svaz a akademické senáty, aby postupovaly společně a u vlády a parlamentních stran urychleně dosáhly garantovaného přijetí reformy vysokého školství jako celonárodního programu budoucnosti mladé generace v České republice. Slibům už nevěříme.

2. Ve dnech 29. března - 2. dubna 2004 studenti a pedagogové UP zorganizují protestní program mítinků, přednášek, happeningů a uměleckých programů nazvaný Týden neklidu. Program bude otevřen i uchazečům o studium na vysokých školách, těm poslancům a senátorům, kteří chtějí vysokým školám účinně pomoci, a další veřejnosti. Vyzýváme kolegy z ostatních vysokých škol, aby podle svých možností připravili v těchto dnech vlastní protestní akce na podporu reformy veřejných vysokých škol. O naší budoucnosti rozhodněme sami.

V Olomouci 16. 12. 2003

5. prosince 2003, 20:00

Tisková zpráva organizátorů protestního happeningu Pohřeb českých vysokých škol

Ve středu 3. prosince 2003 jsme se ocitli v čele protestního průvodu Pohřeb českých vysokých škol. Mířili jsme k Poslanecké sněmovně s realistickým očekáváním, že si naše argumenty dokládající katastrofální situaci českých univerzit nepřijde vyslechnout možná žádný z poslanců. Jejich zájem o vysoké školy je totiž pověstně zanedbatelný. Přišli však (či se právě vraceli z oběda?). Ti z vládních stran nám obligátně a s úsměvem vyjádřili podporu nebo se snažili situaci bagatelizovat. Ti opoziční nám, jak jinak, s úsměvem vyjádřili podporu. Pochopili jsme a jsme teď o to více realisté. Jestliže jsme ve Sněmovní skandovali: "Včera Olomouc, dneska Praha, zítra přitvrdíme!", chceme nyní zdůraznit poslední část našeho sloganu a vyzvat všechny vysokoškolské studenty z celé republiky, aby si ji opakovali jako svou mantru. Končí poslanecké úsměvy před kamerami.

Za studenty Univerzity Palackého Olomouc - Ivo Barteček, Pavlína Chmelařová, Petr Klár, Jan Kovář, Petra Ševců, Lucie Trávníčková

26. listopadu 2003, 14:00

Výzva AS UP ze dne 1. října 2003

Prohlášení akademických senátů veřejných vysokých škol České republiky

Akademické senáty veřejných vysokých škol se znepokojením konstatují, že vláda České republiky nepodpořila návrh na reformu veřejných vysokých škol, která měla být realizována v roce 2004, kdy Česká republika vstoupí do Evropské unie. Vyjadřují podporu Prohlášení Rady vysokých škol ze dne 18. září 2003 a přesvědčení, že všechny racionální argumenty už byly řečeny. Nevidí proto jinou možnost, než v nastávajícím zimním semestru zahájit protestní akce.

[ Počítadlo ]